Hoe kunnen wij u het beste helpen?
Vind het antwoord op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen?
Voetproblemen
- Wanneer je een blaar hebt, is het belangrijk om deze de eerste 24 uur gesloten te houden om de genezing te bevorderen en infecties te voorkomen. Een blaar geneest het snelst wanneer hij intact blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen.
Ingroeiende nagels zijn vaak een gevolg van het onjuist (rond) knippen van de nagel, slecht passend schoeisel, trauma of een afwijkende teen- of nagelstand.
Heeft u een ingroeiende teennagel, dan kan de (medisch) pedicure de nagel behandelen. Naast het op de juiste wijze knippen zal de nagel aan de beide zijkanten ook vrij worden gemaakt, zodat deze niet meer in de huid "prikt". Daarnaast wordt de nagel drukvrij gelegd door middel van een tamponnage (klein gaasje wat tussen de nagel en de huid geplaatst wordt). De rand van de nagel groeit dan niet meer de huid in.
Indien nodig kan een nagelbeugeltechniek worden toegepast.
- Jeukende en brandende voeten worden vaak veroorzaakt door een schimmelinfectie. Dit kan eenvoudig worden behandeld met medicatie. Het is belangrijk om hiervoor een afspraak te maken bij je huisarts. Als de infectie onbehandeld blijft, kan dit leiden tot ernstige voetproblemen.
Schoenen
- Ja, het dragen van hoge hakken kan slecht zijn voor niet alleen de voeten, maar ook voor de knieën en rug. Het kan leiden tot een verkorte achillespees, waardoor de bewegingsvrijheid van de voet afneemt. Dit kan pijn veroorzaken bij het sporten of zelfs bij gewoon lopen. Daarom wordt aanbevolen om niet meerdere dagen achter elkaar hoge hakken te dragen, maar regelmatig af te wisselen met platte schoenen
Het is aan te raden om schoenen te kopen in de middag, wanneer de voeten wat dikker zijn geworden gedurende de dag. Hierdoor weet je zeker dat je geen te kleine schoenen koopt.
Bij het passen is het belangrijk om beide schoenen te passen, omdat de voeten onderling kunnen verschillen in lengte, breedte en dikte.
Neem de tijd om te beoordelen of de schoenen je lekker zitten. Loop een rondje door de winkel en voel goed of de schoen niet ergens knelt of niet comfortabel zit en baseer daarop je keuze.
Sporten
- Over het algemeen wordt aanbevolen om sportschoenen te vervangen na het afleggen van 500-1000 kilometer. Een goede vuistregel is om je sportschoenen elk jaar te vervangen. Na verloop van tijd verliest de schoen namelijk zijn schokdempende eigenschappen, waardoor het de knieën niet meer voldoende kan ontlasten.
Voor kinderen is het uiterlijk van de schoen vaak belangrijker dan de pasvorm.
Het is daarom aan te raden om naar een specialist te gaan die hier doorheen kan kijken en kan beoordelen of een schoen goed past. De specialist kan de voeten opmeten en de schoen passen om te bepalen of deze goed zit, rekening houdend met de sport die je kind wil gaan beoefenen.
- Bij het kopen van sportschoenen is het belangrijk om rekening te houden met het type sport dat u uitoefent. Bij sporten waarbij u veel korte en heftige bewegingen maakt, zoals aerobics of streetdance, is een goede schokabsorptie van belang en moet er voldoende ruimte zijn bij de tenen. Bij groepssporten waarbij veel wordt gerend en gesprongen, zoals basketbal en handbal, is enkel ondersteuning essentieel en moet de schoen tot boven de enkel komen. Voor specifieke sporten, zoals wandelen of wielrennen, zijn er speciale schoenen verkrijgbaar die bij een specialist kunnen worden gekocht.
Voetverzorging
- Het is belangrijk om de nagels recht af te knippen en niet te kort te knippen, om het risico op ingegroeide nagels te verminderen. Knip de nagels ook niet te diep in de hoekjes, omdat dit ook kan leiden tot ingroeiende nagels. Knip de nagels bij voorkeur na het douchen of baden, wanneer ze zachter zijn en makkelijker te knippen zijn.
- Het is eigenlijk beter om de puimsteen te gebruiken op een natte huid. Dit zorgt ervoor dat de huid zachter wordt en gemakkelijker te exfoliëren is. Het is belangrijk om de huid eerst te weken in warm water voordat u de puimsteen gebruikt om het beste resultaat te bereiken.